Skånehill Gård © 2008

 

Skånehill Gård
Östra Storgatan 99
260 60 Kvidinge

Tel. 0708-569637
e-post: butik@skanehill.se

Vägbeskrivning
klicka här

 


Om ägg


Kan äggen få smak från annan mat ?
Ett ägg har ca 10 000 små porer som har en sammalagd yta på 2 kvadrat mm, genom porerna "andas" ägget vilket innebär att ägget kan ta upp smak från annan mat, därför ska du undvika att förvara äggen tillsammans med rökta eller starkt doftande råvaror, om du låter äggen vara kvar i förpackningen skyddar den äggen mot påverkan.

Går det att veta när ett ägg är gammalt ?
Kanske har du hört att det går att pröva ifall ett ägg är färskt eller gammalt genom att se hur det sjunker eller flyter i vatten, anledningen är att det finns en liten luftblåsa i äggets topp och ju äldre ett ägg är ju mer vatten har ägget tappat genom att det andas genom skalet och istället har luftblåsan växt.

Ett färskt ägg ligger ner på botten, efter ca 2 veckor ställer sig ägget upp.

Ett annat sätt är att titta på äggen när de är knäckta och studera höjden på gulan som ska vara hög och vitan som ska vara fast och tjock närmast gulan om ägget är färskt.

 

 

Varför är äggen ibland bruna?
Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga.
Färgen på ägget beror istället på hönsrasen.
Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita hönor värper vita ägg.
Äggets övriga egenskaper har alltså ingenting med färgen att göra.

Varför blir en del ägg stora och andra små?
Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.

Varför är äggskalet ibland tjockt och ibland tunt?
En ung höna värper små ägg, eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal.

Varför har vissa ägg flera gulor?
Unga höns kan värpa ägg med flera gulor, vilket beror på "omognad" i hönans äggproduktion. Hönan släpper helt enkelt två äggulor samtidigt.

Varför skiftar gulans färg i olika ägg?

Gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönsen har fått. Äggulans färg har inget med näringsinnehållet att göra.

Varför är det så svårt att skala ägget ibland?
Ett riktigt färskt ägg är svårare att skala. Skalningen underlättas om du kyler ägget direkt efter kokning.

Varför är äggvitan ibland lösare till konsistensen?
Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Som regel har stora ägg tunnare vita än små ägg.

I ägget finns en snodd? Vad är det?
Äggsnodden består av lite tjockare tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget. Att äggsnodden har något gråare färg beror på att äggvitan här har en högre torrsubstanshalt.

Är kolesterolet i ägget farligt?
Kolesterol är en väsentlig del av strukturen i varje kroppscell, ett nödvändigt fett för att människokroppen ska fungera. Det nödvändiga kolesterolet bildas i kroppen och behöver inte tillföras med födan. Kroppen minskar dock sin egen kolesterolproduktion om vi får i oss kolesterol.
Ägg är ett livsmedel med förhållandevis högt kolesterolinnehåll. Men friska personer som äter en balanserad kost och motionerar regelbundet behöver inte tänka på om ett livsmedel innehåller kolesterol eller inte.

Kan jag frysa ägg?
Nej, inte i sitt skal då skalen spricker vid infrysningen och gulan blir seg. Ägginnehållet ( gulan och vitan) kan slås upp och röras samman för att sedan frysas. Äggmassan går sedan bra att återupptina.

Kan jag anrätta hela ägg i mikrovågsugn?
Nej. Genom uppvärmningen utvidgas ägginnehållet snabbt och ägget exploderar.

Vilken äggstorlek använder man i recept?
De flesta recept anger hur många medelstora ägg du ska använda. Har du små ägg kan du behöva öka antalet ägg för att lyckas med receptet.

Hur många ägg värper en normalhöna om året?
Cirka 300. Snittvikten är 60 gram varav gulan väger 20g och vitan 40g.

Är ägg nyttigt ?
Ägg är rena vitamininjektionen!
Med ett enda ägg och ett glas apelsinjuice har du fått i dig större delen av dagens vitamindos. Ägg innehåller ren protein och vitaminerna A,D,E,K, olika B-vitaminer och viktiga mineraler. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna.
Vitamin B2 (riboflavin) håller hyn fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar. Energiinnehåll per 100 g: Energi 640 KJ (150 kcal), Protein 12 g, kolhydrat 1 g, Fett 11 g.

Äggets anatomi

Äggskalet består i huvudsak av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet. Därför är stora ägg skörare i skalet. Dessutom är innehållet tyngre. Äggvitan innehåller 90 % vatten och 10 % ren protein. Vitan är olika tjock i olika delar av ägget. Tjockast är den i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats. Gulan är det egentliga ägget. Den innehåller allt en befruktad cell skulle behöva för att bli en färdig kyckling.

Äggets historia

Äggets historia som människoföda är troligtvis lika gammal som människan. I olika tider och under olika omständigheter har vi ätit alla arter av fågelägg. Ägg har alltid betraktats som en symbol för livet och fruktbarheten. Genom gåvor, spådomar och varsel försökte man avtvinga de högre makterna löften om fruktbarhet för människor och djur. Ägget har bildat grundvalen för många filosofiska betraktelser i äldre tider. Världen hade t ex uppstått ur ett brustet jätteägg där den undre skalhalvan var jorden och den övre himlen. Ägget symboliserade också de fyra elementen. Skalet var jorden, den tunna hinnan under skalet var luften, vitan var vattnet och gulan var elden.

Ägg och påsk

Vår sed att äta påskägg härstammar troligen från de hedniska offerfesterna. I början på våren firade man vinterns död och naturens pånyttfödelse genom att offra och äta ägg. Det gav styrka och skyddade mot sjukdomar, ja t o m mot trolldom.

Ägg var förbjuden mat under fastetiden i början av året, men när påsken och därmed våren inföll ordnades gigantiska äggkalas med ägglekar och färgning av ägg - traditioner som lever kvar än i dag. Offrandet av påskägg har i Europa i dag en symbolisk innebörd. Man medförde bröd och ägg till kyrkan vid påsktiden för att få dessa välsignade genom böner, korstecken och vigdevatten. Äggen fick då en större och välgörande kraft. Efter högtidligheten delade man ut äggen till andra och mottog själv motsvarande förmåner i form av ”invigda” ägg.

 

 

Djuren på gården

Bina

Fåren

Highland Cattle

Hönsen
Myskankorna